Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Як перевести садові і дачні будинки у жилі будинки?

Переведення садових і дачних будинків у жилі будинки. Які документи і куди потрібно подавати? Які терміни прийняття рішення про переведення садового чи дачного будинку у жилий будинок? Які підстави для відмови в переведенні?

На виконання Закону України від 02.09.2014 № 1673 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації в них місця проживання» Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розроблено Порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 № 321.

Зазначений акт Кабінету Міністрів України опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» 05 червня 2015 року № 42.

Набуття чинності документу передбачено з дня його офіційного опублікування.

Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.

Власник подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено, - сільському голові заяву за встановленою формою до якої додаються:
- копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку;
- письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;
- звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам за встановленою формою.

Прийняття рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок приймається уповноваженим органом протягом місяця з дня надходження документів із зазначенням його адреси.

Прийняття рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав:
- неподання документів, зазначених у пункті 3 цього Порядку;
- виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;
- встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм, що зазначені у розділі I (обов’язковий) результатів технічного огляду звіту про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку.

Відповідно до Порядку місцева рада надає рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок із зазначенням його адреси.

Порядком передбачено, що рішення про переведення є підставою для внесення відповідних змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законодавством.

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість