Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Як оформити дарчу на будинок або квартиру? Порядок оформлення договору дарування.

Як подарувати будинок і оформити дарчу? Порядок підготовки та оформлення договору дарування (дарчим на квартиру, будинок) в Україні. Необхідні документи для оформлення дарчої. Які податки птрібно сплатити? Які важливі питання можуть виникнути при оформленні дарчої?

Оформити дарчу не так просто: існують юридичні тонкощі, відмінності від звичайної купівлі-продажу або прийняття спадщини. Договір дарування - письмова угода, яким господар майна абсолютно безкоштовно делегує право власності іншій людині. Розглянемо порядок оформлення договору дарування докладніше.

Договір дарування (дарча на квартиру, будинок) є письмовою угодою, відповідно до якого господар житла передає право власності на неї іншій особі. Договір дарування оформляється у нотаріуса, це регулюється Цивільним кодексом України (ч.2 ст.719).

Договір дарування в Україні оформляється за місцем знаходження нерухомості, що передається в дар або за місцем реєстрації одного з суб'єктів угоди.

Порядок підготовки та оформлення договору дарування в Україні

Процедуру оформлення дарчої умовно можна розбити на чотири етапи:
- Підготовча робота нотаріусом: перевірка документів, що засвідчують сторони угоди, перевірка документів, що підтверджують право власності на квартиру або будинок, направлення запитів в БТІ (при необхідності);
- Перевірка нерухомості на предмет знаходження під забороною або арештом, підготовка договору дарування (дарчим);
- Безпосередньо укладання договору дарування (дарчим);
- Вноситься до державного реєстру інформація про нового власника нерухомості.

Реєстрація переходу права власності до набувача оформляється після оформлення договору дарування тим же нотаріусом.

Необхідні документи для оформлення дарчої

Для того, щоб оформити дарчу на квартиру, будинок (договір дарування) в Україні необхідні такі документи:
- Дарувальник повинен мати документи, що підтверджують право власності на майно, яке передається в дар (свідоцтво на право власності, договір купівлі-продажу, міни, дарування, довічного утримання, документи, що підтверджують спадок рішення суду і т.п.);
- Документи підтверджують ринкову вартість нерухомості;
- Довідка про прописаних (зареєстрованих) осіб в квартирі (будинку);
- Якщо квартира (будинок), що передаються в дар були придбані в шлюбі, то для того, що б подарувати квартиру необхідно нотаріально оформити заяву про згоду другого з подружжя;
- У разі дарування квартири дитині яка не досягла 18-річного віку, а також у випадках, коли в відчужуваному житло зареєстровано місце проживання дітей або недієздатних (обмежено дієздатних) осіб, то додатково буде потрібно дозвіл на проведення такої угоди від органу опіки та піклування.

Оподаткування при оформленні дарчої на квартиру, будинок (договір дарування) в Україні

Коли квартиру в дар отримують діти від батьків або навпаки, тобто родичі першого ступеня споріднення, які є резидентами України, податки не сплачуються, якщо ж квартира дарується кому або іншому, то сплачується податок у розмірі 5% від загальної вартості квартири (будинку) якщо дарувальник і обдаровуваний - резиденти України, і 15 (20)% - якщо дарувальник або обдаровуваний - нерезиденти України.

Яка різниця між укладанням угоди купівлі-продажу та даруванням?

Між цими угодами існує кілька істотних відмінностей:
- Якщо нерухоме майно було подаровано одному з подружжя у шлюбі, то інший член подружжя не може на нього претендувати;
- Чи відрізняється термін позовної давності. Відповідно до законодавства України терміном позовної давності є термін, протягом якого можна звернутися в суд. Якщо загальна позовна давність дорівнює трьом рокам, то при оформленні дарчої на квартиру, будинок (договір дарування) в Україні термін позовної давності дорівнює одному року;
- Дарувальник може вимагати анулювання дарчим на квартиру, будинок (договору дарування), якщо обдаровуваним вчинено злочин проти дарувальника або його сім'ї. Іноді нечисті на руки люди намагаються використовувати цей пункт в шахрайських цілях.
Основна відмінність між купівлею-продажем і даруванням полягає в тому, що при даруванні дар передається безоплатно. Тобто при оформленні договору дарування дарувальник не має права вимагати від обдаровуваного будь-якої компенсації за подарунок. Якщо дарувальник все-таки розраховує на компенсацію, то такий перехід права власності необхідно оформляти договором довічного утримання, спадковим договором або договором купівлі-продажу (в залежності від цілей, які переслідують сторони договору)

Чи можна зробити дарчу на квартиру, будинок в якому ще прописані люди?

Якщо в будинку або квартирі, яку хочуть подарувати зареєстровано місце проживання повнолітніх дієздатних осіб, це не є перешкодою для оформлення дарчої на квартиру, будинок (договору дарування) в Україні.

Чи можна зробити дарчу на частину квартири або будинку?

Процедура оформлення дарчої на квартиру, будинок (договір дарування) в Україні може змінюватися в залежності від форми власності майна, що передається в дар.
Коли житло належить кількох особам, тобто існує кілька власників які володіють квартирою, то дарувальник має право подарувати частку в праві власності на квартиру частина без згоди інших власників;
При спільній сумісній власності можливе відчуження тільки цілого об'єкта нерухомості, тому що частки у праві власності не визначені.

"Підводні камені" при оформленні дарчої на квартиру, будинок (договору дарування) в Україні

Дуже часто оформлення дарчої на квартиру, будинок (договору дарування) в Україні є прикриттям оформлення договору купівлі-продажу. Це робиться для того, що б:
- Обійти режим спільної власності подружжя (якщо на одного з подружжя, оформили дарчу на якесь майно, то другий не може на це майно претендувати);
- Обійти процедуру переважної покупки.

Але при оформленні дарчої на квартиру, будинок (договору дарування) в Україні дарувальник вже на наступний день може почати процедуру щодо розірвання угоди. Він має право подати до суду на анулювання дарчим, мотивуючи це тим, що:
- Йому погрожували (у судді виникне питання, дійсно, навіщо дарувати будинок (квартиру) незнайомій людині. Використовуючи такі способи можна взагалі залишитися без квартири і грошей;
- Оформлення дарчої на квартиру, будинок (договору дарування) не була безоплатній угодою, тобто був факт передачі грошей від одержувача квартири до дарувальника.

У зв'язку з цим, перш ніж на 100% вирішити, що ви скористаєтеся процедурою оформлення дарчої на квартиру, будинок (договору дарування) необхідно все добре зважити, оскільки дана процедура має безперечно, як свої позитивні сторони, так і негативні.

Якщо вам важко, яку процедуру краще застосувати у вашій ситуації, зверніться за допомогою до юриста чи нотаріуса.

Джерело: www.notary.kh.ua

Рейтинг: 3.67 / 5 (3)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість