Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Безоплатне отримання земельної ділянки. Процедура отримання землі.

Процедура безоплатного (безкоштовного) отримання земельної ділянки. Скільки ділянок і яких розмірів може безкоштовно отримати громадянин України. Куди звертатись для отримання земельної ділянки? Які документи потрібні і в які установи їх подавати? Терміни розгляду заяви на отримання землі.

Згідно з українським законодавством, а саме зі статею 81 Земельного Кодексу, України кожен громадянин має право на отримання у власність земельні ділянки шляхом їх безоплатної передачі із земель державної власності.

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:
- для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
- для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
- для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Статтею 116 Земельного кодексу України передбачено однократне безоплатне отримання земельних ділянок у власність громадян у межах визначених норм по кожному виду користування, тобто кожен громадянин України має право на отримання шести земельних ділянок різного цільового призначення.

Для отримання земельної ділянки потрібно зв'язатися з органом, який уповноважений здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності, із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність. Такими органами є:
1) щодо земель комунальної власності, переважно розташовані в межах населених пунктів - відповідна сільська, селищна, міська рада;
2) щодо земель державної власності, які розташовані за межами населених пунктів:
- при наданні земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства - Головне управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області,
- при наданні земельних ділянок в інших випадках - райдержадміністрація.

Спочатку потрібно дізнатися, чи не є вибрана Вами земельна ділянка у власності. Після того, як Ви переконаєтесь, що земельна ділянка вільна, потрібно звернутись в уповноважений орган із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власністью До заяви додаються:
- викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, на яких слід відзначити бажане місце розташування земельної ділянки;
- погодження землекористувача (у разі потреби) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства);
- копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта громадянина України).

За результатами розгляду Вашого звернення, в місячний термін уповноважений орган повинен прийняти рішення про надання Вам дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надати відмову у його наданні

Після отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Вам потрібно звернутись в землевпорядну організацію. Виконавцем робіт у вибраній Вами землевпорядній організації може бути тільки особа, яка має сертифікат інженера-землевпорядника. Перелік таких осіб розміщений на офіційному сайті Держгеокадастру за адресою http://www.dazru.gov.ua.

Після виконання проекту землеустрою та встановлення меж земельної ділянки, проект землеустрою повинен бути погоджений територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин та іншими органами, в залежності від цільового призначення, що регламентується статтею 186-1 Земельного Кодексу України.

Після погодження проекту Вам слід звернутися до державного кадастрового реєстратора в територіальному (районному, міському) органі Держгеокадастру України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Якщо інше не передбачено договором про розробку проекту, в цей орган має звертатися землевпорядна організація.
Заява розглядається державним кадастровим реєстратором протягом 14 днів.

Далі слід подати до органу, уповноваженого розпоряджатися земельною ділянкою, клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Орган, уповноважений розпоряджатися земельною ділянкою, повинен прийняти рішення про затвердження проекту і звернутися до Реєстраційної служби відповідного підрозділу Міністерства юстиції України за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою про державну реєстрацію права власності держави або територіальної громади на земельну ділянку. Після здійснення державної реєстрації права власності держави або територіальної громади на земельну ділянку, зазначену орган повинен прийняти рішення про безоплатну передачу земельної ділянки Вам у власність.

Після отримання рішення про безоплатну передачу Вам у власність земельної ділянки, Ви подаєте до Реєстраційної служби заяву про державну реєстрацію Вашого права власності на земельну ділянку, або подати зазначену заяву через державного кадастрового реєстратора управління земельних ресурсів, в якому Ви отримували Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку

Державний реєстратор протягом 14 днів розглядає заяву. Якщо подані документи складені вірно, Вам видається Свідоцтво про право власності на земельну ділянку та Витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень. З цього часу Ви є власником земельної ділянки та Ваше право власності на земельну ділянку зареєстровано державою.

Якщо Ви вже отримали земельну ділянку і Вам необхідно визначити її вартість - замовляйте оцінку землі, земельної ділянки у наших спеціалістів.

Джерело: uka.in.ua

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість