Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Введення в експлуатацію "самобудів" продовжено до 2016 року

Будівельну амністію подовжено до 31 грудня 2015 року - законопроект №1059 прийнято. Які будинки будинки та будівлі попадають під будівельну амністію? Який механізм прийняття в експлуатацію об’єктів, побудованих без дозволу?

Депутати Верховної Ради підтримали в цілому законопроект № 1059 «Про внесення змін до закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт». За відповідне рішення проголосували 259 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Закон вносить зміни до пункту 9 прикінцевих положень закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», якими, зокрема продовжити до 31 грудня 2015 р. можливість застосування визначеного цим пунктом механізму прийняття в експлуатацію об’єктів, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Закон передбачає, що орган державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 року (раніше - 2013 року) безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію (раніше - за результатами технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж приймають в експлуатацію.

Також закон установлює спрощений порядок проведення технічного обстеження будівельних конструкції та інженерних мереж для індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв. м, господарських (присадибних) будівель і споруд площею до 100 кв м, передбачивши проведення такого обстеження в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.

Крім того документом установлюється, що до власників (користувачів) земельної ділянки, які скористалися визначеним цим пунктом механізмом прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу об’єктів, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що дають право на їх виконання, та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються, що стимулюватиме суб’єктів містобудівної діяльності до легалізації самочинно побудованих об’єктів.

Джерело: development.rbc.ua

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість