Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Податок на нерухомість в Україні в 2020 році

Хто сплачує податок на нерухомість? У якому розмірі сплачується податок? Ставка податку на нерухомість у 2020 році. Коли потрібно сплачувати податок? Податкові пільги.

Об'єкти оподаткування

Об’єктами оподаткування податком на нерухомість є об’єкти, які віднесено до житлової та нежитлової нерухомості

Об'єкти житлової нерухомості -  це будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.
Об'єкти житлової нерухомості поділяються на такі типи:
- житловий будинок;
- житловий будинок садибного типу;
- прибудова до житлового будинку;
- квартира;
- котедж;
- кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах;
- садовий будинок;
- дачний будинок.
(при цьому, не є об‘єктом оподаткування садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об‘єкта на одного платника податку).

Об’єкти нежитлової нерухомості – будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, поділяються на такі типи:
- будівлі готельні;
- будівлі офісні;
- будівлі торговельні;
- гаражі;
- будівлі промислові та склади;
- будівлі для публічних виступів;
- господарські (присадибні) будівлі;
- інші будівлі.

Хто сплачує податок на нерухомість?

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ). За неповнолітніх дітей – власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

Фізичні особи - власники житлової нерухомості сплачують податок на житлову нерухомість, якщо площа житла, що перебуває в їх власності перевищує встановлений ліміт:
- для квартир - 60 кв. м;
- для приватних будинків - 120 кв. м.

Наприклад, якщо площа квартири 80 кв. м, то податок буде нараховано за 20 кв. м.

Зазначена пільга не надається у разі якщо площа житла перевищує п'ятикратний розмір неоподатковуваної площі та на нерухомість, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (надаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Крім того, відповідно до пп. 266.7.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) за наявності у власності об'єкта (об'єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 кв. м. (для квартири) та/або 500 кв.м (для будинку), сума податку збільшується на 25 тис гривень на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості (його частку).

У якому розмірі сплачується податок на нерухомість? Ставка податку.

Розмір податку встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні, міські ради або ради об'єднаних територіальних громад.

Розмір ставки податку встановлюється за рішенням місцевої ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості (п.п. 266.5.1 ПКУ).

Максимальний розмір ставки податку на нерухомість становить 1,5 % розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 м2 бази оподаткування. З початку цього року розмір мінзарплати становить 4723 грн., отже максимальний розмір ставки податку на нерухомість у 2020 році не може перевищувати 70,85 грн.

Ставку податку для вашого конкретного об’єкта нерухомості шукайте у рішеннях ваших органів місцевого самоврядування або на вебсайті ДПСУ.

Окрім того, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів для квартири та/або 500 квадратних метрів для будинку, платитимуть додатково 25 тис. грн у рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).

Податкові пільги

Розмір пільги. Місцеві ради мають право надавати пільги з податку на нерухомість на відповідній території. Такі пільги можуть надаватися всім юрособам, громадським об’єднанням, благодійним та релігійним організаціям (п.п. 266.4.2 ПКУ). Щоб довідатися, чи є для вас «місцева» пільга, слід зазирнути до чинного рішення органу місцевого самоврядування.

Якщо вам надано «місцеву» пільгу на 2020 рік, то про її отримання вам слід лише вказати у самій декларації у відповідних графах. Подавати Звіт про пільги за податок, розрахований на 2020 рік, уже не потрібно.

Коли потрібно сплачувати податок?

У 2020 році податок сплачується за 2019 рік.

Податкові повідомлення - рішення мають прийти до 1 липня 2020 року, а сплатити суму визначеного в ньому податку потрібно протягом 60 днів після його отримання.

Власники житлової нерухомості, які мають платити податок, але не отримали податкового повідомлення-рішення, можуть звернутися в податкову добровільно та провести звірку даних щодо:
- об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
- розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
- права на користування пільгою із сплати податку;
- розміру ставки податку;
- нарахованої суми податку.

У разі якщо податкові органи відобразять такий об'єкт нерухомості в базі (наприклад, після операції з купівлі-продажу, оформлення в реєстрі), власнику доведеться заплатити податок відразу за останніх три роки.

Якщо Вам потрібно замовити оцінку нерухомості чи іншого майна - звертайтесь да наших спеціалістів!

Джерело: uka.in.ua

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість