Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Спадкування нерухомості - які податки повинні платити спадкоємці

Нововведення в спадкуванні нерухомості в 2017 році. Спадкоємці другої черги споріднення, звільняються від сплати 5% податку від вартості нерухомого майна, що перейшло їм за заповітом. Норма не поширюється на дарування нерухомість.

В Україні спрощено оформлення спадщини для найбільш близьких родичів спадкодавця. Правові норми затверджені Законом №0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини та уточнення деяких положень». Даний законопроект прийняли народні депутати 23 лютого 2016 року.

Норма закону вступила в силу з наступного дня після його офіційної публікації і застосовується до доходів, отриманих від спадщини або дару, починаючи з 1 січня 2017 року.

Основні нововведення в спадкуванні нерухомості

Законом скасовано податки і грошова оцінка нерухомих об'єктів оформленого спадщини, отриманих спадкоємцями першої та другої черги споріднення з спадкодавцем. До прийняття закону, тільки родичі першої черги споріднення володіли правом не оплачувати податок в розмірі 5% від вартості нерухомості, отриманого в спадщину. Податок однаковий для всіх громадян України: як для жителів Києва, так і інших населених пунктів.

Спадкоємцями першої черги вважаються батьки, чоловік, дружина і діти заповідача. Спадкоємці другої черги - брати, сестри, дідусі, бабусі, онуки заповідача - в 2017 році, отримали право на нульову ставку податку на дохід від успадкованого майна. Також скасована оцінка нерухомості, отриманої за заповітом у спадок.

Переваги для жителів сіл.

Автори закону вказали в пояснювальній записці до проекту документа, що однією з цілей затвердження нових норм оподаткування позначено вирішення проблеми з оцінкою нерухомості, яка знаходиться в сільській місцевості. Часто, при вступі в права спадкоємця оцінювачі значно завищували цінність нерухомого об'єкта. В результаті, розмір податку, який потрібно оплатити спадкоємцю, перевищував реальну вартість отриманої нерухомості. Мінімальний тариф на оцінку в Україні починається з 600-800 грн, але його розмір може досягати і декількох тисяч гривень. Користуючись цим, багато експертів по оцінці вносили в документи вартість старих сільських садиб аналогічну сумі, за яку можна придбати особняк за містом.

Відповідальність за сплату податку несе сам спадкоємець. Він зобов'язаний внести певну суму в бюджет країни за той звітний рік, в який було отримано спадщину і оформлено свідоцтво про право на нього. Нотаріус, який вів спадкову справу, після видачі свідоцтва передає в обов'язковому порядку дані в фіскальні органи.

Якщо спадкоємець сплатив належну суму податку в процесі вступу в права на спадщину, то він не повинен платити його повторно після видачі нотаріального свідоцтва. Відображати отриманий дохід у декларації при ставці 0% спадкоємець не зобов'язаний.

У деяких випадках є можливість уникнути сплати податку на спадщину. Це можливо, якщо ще за життя особи його майбутній спадкоємець укладає з ним одне з угод:

  • договір довічного утримання;
  • договір ренти.

У таких випадках майно стає власністю спадкоємця ще за життя спадкодавця, але натомість спадкоємець бере на себе певні зобов'язання - довічного догляду та утримання або сплати ренти. Таким способом може передаватися будь-яке майно, але частіше їм стають об'єкти нерухомості - будинки або квартири.

Отримавши спадок від родича або іншої особи за кордоном, громадяни і резиденти України стикаються з тим, що їм необхідно сплатити податок на успадковане майно двічі - в бюджет країни, в якій отримано спадщину чи резидентом якої є спадкоємець, і в бюджет України.

У цьому випадку особа-нерезидент або громадянин України має право на оплату податку в зарубіжній країні з пред'явленням фіскальним органам документа про сплату податкового зобов'язання за кордоном із зазначенням його розміру. Уже сплачена до бюджету зарубіжної країни сума буде вирахувана з розміру податку в Україні.

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість