Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Мінрегіон затвердив нові ДБН щодо забудови територій

Мінрегіон затвердив нові ДБН із забудови території, вулиць і доріг населених пунктів, дошкільних навчальних закладів та шкіл. Важливою умовою їх розробки стало використання європейських стандартів і норм.

Опубліковані нові ДБН, які покликані врегулювати планування і забудову територій населених пунктів, проектування та будівництво нових вулиць і доріг, а також проектування, реконструкцію та створення нових закладів освіти:
- ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»
- ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів»
- ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти»
- ДБН В.2.2-4:2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти»

Нові державні будівельні норми, які регулюють планування та забудову територій, шкіл, вулиць і доріг, зокрема, впроваджують нові лінії обмеження висотності, забудови в зелених зонах, обмеження забудови безпеки евакуації, обмеження щільності та поверховості офіційно набирають чинності з 1 вересня 2018 року .

В ДБН, що опубліковані, запроваджується багато нововведень. Зокрема новий містобудівний ДБН вводить нові лінії обмеження — висотності («блакитні лінії»), забудови в зелених зонах («зелені лінії»), обмеження забудови щодо безпеки евакуації («жовті лінії»), обмеження щільності та поверховості тощо. У ДБН щодо вулиць та доріг серед іншого обмежуються паркування на тротуарах та дорогах, встановлюються норми щодо безпекового облаштування доріг («острівці безпеки», захисні огородження на зупинках громадського транспорту та інші). ДБН щодо шкільних будівель передбачає обов’язкове облаштування інклюзивного простору, впровадження енергоефективних заходів, збільшення площі навчальних класів.

Також серед інших нововведень – встановлення граничних меж максимально щільної забудови, забезпечено захист пасажирів від можливого наїзду маршрутного транспорту, чітко прописані обов’язкові вимоги до проїзду до будівель пожежних машин і доступу пожежників до приміщень, забезпечення безпечного перетину проїзної частини з двома смугами шляхом влаштування острівців безпеки.

Нові «кольорові» лінії. Старий ДБН 360-92 використовував лише поняття червоних ліній – спеціальних меж, що розділяють місця забудови та інші території. Новий ДБН Б.2.2-12:2018 вводить додаткові «кольорові» лінії – блакитні і зелені. Блакитні лінії обмежують висоту та силует забудови у місті, у той час як зелені лінії покликані окреслювати межі захисту зелених зон (парків, скверів тощо). Блакитні та зелені лінії встановлюватимуться місцевими радами при затвердженні містобудівної документації населеного пункту.

Обмеження для нових забудов. Раніше ДБН не визначали граничні площі забудови земельної ділянки залежно від поверховості. Згідно з новим ДБН при розміщенні на ділянці нового окремого житлового будинку необхідно дотримуватись граничних параметрів забудови земельної ділянки. Наприклад, при будівництві нового 4-поверхового будинку ділянку не можна забудовувати більш ніж на 45%, при будівництві 5-8 поверхового будинку – більше ніж на 40% тощо.

Граничні показники щільності населення. ДБН 360-92 передбачав максимальну щільність населення у багатоповерховому житловому кварталі 450 осіб/га, проте дозволяв відступати від цієї норми «при відповідному обґрунтуванні». Новий ДБН дозволяє відхилятись від норми 450 осіб/га лише у виняткових випадках і не більше ніж на 20%.

Проїзди для спецтехніки. До житлових будинків висотою 9 поверхів і вище та до громадських будинків 5 поверхів і більше необхідно передбачати проїзди з усіх сторін для пожежних машин. Для будинків меншої поверховості проїзди можна облаштовувати з однієї поздовжньої сторони.

Заборона паркування в жилих кварталах. Новий ДБН забороняє організовувати паркомісця всередині житлових кварталів. При цьому у центральних та історичних районах міста будівництво об’єктів (у т.ч. багатоквартирних будинків) слід передбачати лише з підземними гаражами.

У звязку з введенням нових ДБН, з 01.09.2018 втратять чинність:
- ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» (один із основних на сьогодні ДБН у сфері містобудування)
- ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень»
- ДБН Б.2.4-3-95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств»
- ДБН Б.2.4-4-97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств»
- ДБН Б.1-2-95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України»
- СНиП ІІ-89-80 «Генеральные планы промышленных предприятий».
- ДБН В.2.2-3-97 «Будинки та споруди навчальних закладів».
- ДБН В.2.3-5-2001 «Вулиці і дороги населених пунктів»
- ДБН В.2.2-4-97 «Будинки та споруди дитячих дошкільних закладів»

Рейтинг: 5 / 5 (1)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість