Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Які зміни відбулись в оподаткуванні доходів, отримані у вигляді спадщини з 1 січня 2017 року?

Хто не зобов'язаний сплачувати податок на доходи, отримані у вигляді спадщини з 1 січня 2017 року? Чи зобовязані сплачувати "податок на спадщину" члени сім'ї другого ступеня споріднення і хто з родичів ними вважаються? Що відноситья до об'єкта спадщини платника податку?

Всі громадяни, які успадкували майно, повинні за місцем реєстрації подати податкову декларацію або в письмовому вигляді, або в електронному (для цього потрібно мати цифровий підпис). Ставка податку становить 5 або 15 (17)% від вартості успадкованого майна. Але, в разі оподаткування майна за нульовою ставкою подавати декларацію не потрібно.

Президент підписав Закон України №1910-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини», яким спрощується оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця. Документ був прийнятий парламентом у другому читанні та в цілому 278 голосами 23 лютого цього року.

Закон передбачає спрощення оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця, які мають право на спадщину. Так, за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об'єкти, які успадковуються не тільки членами сім'ї першого ступеня споріднення, але і другого.

Згідно п.14.1.263. Податкового кодексу України членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються його:
- батьки;
- чоловік або дружина;
- діти, в тому числі усиновлені.

Членами сім'ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV Податкового Кодексу вважаються його:
- рідні брати і сестри;
- бабуся і дідусь з боку матері і з боку батька;
- онуки.

Подбав законодавець і про соціально незахищених категоріях громадян. Також за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковується власність, зазначеної в підпунктах "а", "б", "г" пункту 174.1 ст.174 Податкового кодексу України, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б" пункту 174.1, що успадковуються дитиною-інвалідом.

Нагадаємо, що згідно з п. 174.1. ст.174 Податкового кодексу України об'єкти спадщини платника податку поділяються з метою оподаткування на:
а) об'єкт нерухомості;
б) об'єкт рухомого майна, зокрема: предмет антикваріату або витвір мистецтва; природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та / або природного дорогоцінного каміння; будь-який транспортний засіб та приладдя до нього; інші види рухомого майна;
в) об'єкт комерційної власності, а саме: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об'єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права;
г) суму страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, а також сума, що зберігається відповідно на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця - учасника накопичувальної системи пенсійного забезпечення.
ґ) готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

Даний Закон застосовується до доходів у вигляді спадщини, отриманого починаючи з 1 січня 2017 року.

Також хочеться відзначити, що більше не проводиться незалежна експертна оцінка відповідних об'єктів успадкування. При цьому податок в 5% зберігається для всіх інших спадкоємців. Закон прямо вказує, що в разі успадкування будь-яких об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об'єктів з метою оподаткування не визначається. Якщо об'єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об'єктів з метою оподаткування також не визначається. В інших випадках отримання доходів у вигляді об'єктів спадщини / подарунків об'єктом оподаткування є оціночна вартість таких об'єктів спадщини / подарунків, визначена відповідно до закону.

Якщо ж ви все-таки є платником податку на доходи, отримані у вигляді спадщини, і вам буде потрібна оцінка нерухомості або іншого майна, звертайтеся до наших фахівців.

Джерело: Протокол

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість