Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Новий порядок оцінки нерухомості для оподаткування в 2020 році

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна" від 05.12.2019 р № 354-IX ліквідує електронні майданчики, де розміщувалися звіти про оцінку нерухомості.

Тому Фонду держмайна доручили:
- з 31 січня 2020 року відключити всі авторизовані електронні майданчики від Єдиної бази даних звітів про оцінку та забезпечити роботу Єдиної бази даних звітів про оцінку з прямим, безперешкодним і безкоштовним внесенням в неї суб'єктами оціночної діяльності (оцінювачами) звітів про оцінку та інформації по ним про вартості об'єктів нерухомості, а також безперешкодне і безкоштовну перевірку нотаріусами факту реєстрації таких звітів в цій базі;
- з 1 лютого 2020 року включно для цілей застосування п. 172.3 ПКУ внесення, реєстрацію звітів про оцінку та інформації по ним, а також перевірку реєстрації звітів про оцінку в Єдиній базі даних звітів про оцінку здійснюють прямо, безперешкодно і безплатно суб'єкти оціночної діяльності (оцінювачі ) і нотаріуси.
- з 1 липня 2020 року забезпечити роботу в складі Єдиної бази даних звітів про оцінку модуля електронного визначення оціночної вартості, сервісу послуги електронного визначення оціночної вартості і автоматичного формування електронних довідок про оціночну вартість об'єкта нерухомості.

З моменту, коли запрацює автоматичний модуль визначення вартості (не пізніше 01 липня 2020 г.), будь-який громадянин (не обов'язково власник) онлайн зможе ввести дані про об'єкт нерухомості і отримати довідку про її вартість всього за 50,68 грн. Для цього необхідно буде заповнити форму відповідно до переліку, затвердженого ФДМУ, і додати копії відповідних документів (ймовірно це будуть паспорт і код власника, правовстановлюючі документи і техпаспорт на об'єкт нерухомості). Плата, що стягується за дану дію, складе 2,5% від прожиткового мінімуму на 1 січня поточного року (2027 грн з 01.01.2020г), тобто в розмірі 50 грн 68 коп. Термін дії такої довідки складе 30 календарних днів. Як ми пам'ятаємо, зараз вартість однієї тільки реєстрації звіту в системі через корупційні майданчики становить 1860 грн або близько того плюс послуги оцінювача, разом 2400-2500 грн.

Дохід від продажу об'єкта нерухомості будуть визначати виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу. При цьому вона повинна бути не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або не нижче ринкової вартості такого об'єкта, визначеної суб'єктом оціночної діяльності (оцінювачем) відповідно до законодавства та зазначеної в звіті про оцінку, зареєстрованому в Єдиній базі даних звітів про оцінку. Це передбачає оновлений п. 172.3 ПКУ. Він запрацює з першого числа місяця, наступного за днем ​​опублікування Фондом держмайна рішення про введення в промислову експлуатацію програмного забезпечення Єдиної бази даних звітів про оцінку, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Якщо за результатами перевірки звіту автоматичним модулем, він буде відхилений через невідповідності, то зацікавлена ​​особа може все ж спробувати відстояти свої права, протягом не більше ніж 5-ти робочих днів звернувшись (через інтерфейс тієї ж Єдиної бази) із заявою про рецензування звіту. Відповідно до нового закону, протягом 5-ти робочих днів ФДМУ зобов'язаний прийняти рішення про можливість рецензуванні такого звіту, а результати прийнятого рішення повинні бути зареєстровані в базі. Після цього зацікавлена ​​особа (оцінювач) може звертатися до рецензента відповідно до чинного закону України "Про оціночну діяльність ...".

Якщо Вам потрібно замовити оцінку нерухомості чи іншого майна - звертайтесь да наших спеціалістів!

Джерело: uka.in.ua

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість