Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Передача технічної документації на будинок у разі створення ОСББ

У який строк передається технічна документація при створенні ОСББ? З яких документів складається технічна документація жилого будинку? Яким законом регулюється передача технічної документації?

У разі створення ОСББ балансоутримувач багатоквартирного будинку має передати технічну документацію у тримісячний строк співвласникам такого будинку. Про це сказала заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики – начальника управління житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева 9 червня під час наради з питань реалізації Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирного будинку» замовник будівництва або попередній власник будинку зобов’язаний передати один примірник технічної документації на будинок ОСББ або особі, уповноваженій співвласниками. У разі якщо ОСББ не створене або уповноважену особу не визначено, примірник такої документації передається управителю, якого буде обрано відповідно до цього Закону.

Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що колишній балансоутримувач будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення ОСББ, має у тримісячний строк з дня державної реєстрації об’єднання передати йому примірники технічної документації постійного зберігання. Якщо така документація відсутня, попередній балансоутримувач має протягом півроку з дня державної реєстрації ОСББ відновити її за власний рахунок.

«Оскільки Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачає списання будинків з балансу, хочу наголосити, що відмова в передачі техдокументації з посиланням на процедуру списання з балансу є незаконною», — зазначила Світлана Старцева.

З яких документів складається технічна документація жилого будинку?

Згідно з Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», технічна документація постійного зберігання складається з:
- технічного паспорту на квартирний (багатоповерховий) житловий будинок;
- проектно-кошторисної документації зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж водопостачання, каналізації, центрального опалення, тепло-, газо-, електропостачання тощо;
- актів державної комісії про приймання жилого будинку в експлуатацію;
- паспортів котельного господарства, котлових книги, у разі наявності вбудованих та прибудованих котелень;
- паспортів ліфтового господарства;
- актів приймання-передачі жилого будинку у разі зміни його власника чи балансоутримувача.

Всі ці документи у разі створення ОСББ балансоутримовач у тримісячний строк зобов’язаний передати співласникам будинку.

Джерело: Мінрегіон

Рейтинг: 2 / 5 (2)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість